Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?

Taal: Nederlands Nederlands

Kruidenkaravaan

0 product(en) - €0.00

Uw winkelwagen is leeg!

Culinaire Olie

Culinaire Olie

Oliën

Oliën zijn vloeibare vetten die worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Behalve palmolie en kokosolie bevatten de meeste oliën veel onverzadigd vet dat goed is voor de gezondheid. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en breekt het slechte cholesterol af met als gevolg minder risico op hart- en vaatziekten.

De meest gebruikte oliën die voor consumptie verkocht worden zijn o.a. olijfolie, maïsolie, sesamolie, sojaolie en zonnebloemolie.

Olijfolie is een plantaardige olie die wordt verkregen door persing van het vruchtvlees en de pitten van olijven. Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat goed is voor de gezondheid en heeft een hoog gehalte aan vitamine E.

De meeste olijfolie is afkomstig uit landen rondom de Middelandse Zee. Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar en dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie.

Er bestaan diverse soorten olijfolie :

Olijfolie van eerste persing ofwel Vierge is olijfolie die zonder verhitting mechanisch geperst wordt. De Extra Vierge olijfolie is van superieure kwaliteit en met de meest uitgesproken fruitige smaak. Beiden hebben een laag oliezuurgehalte (resp. maximaal 2% en 0,8%) zodat bij het gebruik ervan aroma’s van kruiden en andere ingrediënten optimaal tot hun recht kunnen komen.

Geraffineerde olijfolie is olijfolie van eerste persing waarbij onzuiverheden uit de olie zijn gehaald maar enigszins ten koste van de smaak.

Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. Deze olijfolie heeft een neutralere smaak. Daarnaast is er nog olijfolie waarvan de vruchten niet door de eerste kwaliteitscontrole zijn gekomen maar nog wel dezelfde eigenschappen hebben als de andere soorten.

Gewone olijfolie en Vierge olijfolie zijn het meest geschikt voor bakken, braden en frituren omdat bij verhitting de olie niet van kwaliteit en smaak verandert. Ze geven een heerlijk aroma aan salades, sauzen, marinades, gebakken vlees of vis, rijst, pasta en aardappelen.

Hoewel het op zichzelf wel kan, is Extra Vierge olijfolie minder geschikt voor bakken en braden omdat door verhitting de smaak grotendeels verloren gaat. Extra vierge olijfolie wordt daarom bij voorkeur koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades, dippers en koude sauzen.

Voor frituren echter is Extra Vierge olijfolie niet geschikt omdat bij dergelijk hoge temperaturen schadelijke stoffen voor de gezondheid kunnen ontstaan.

Olijfolie is vaak groen of geel van kleur in diverse tinten maar let op want kleur heeft niets te maken met kwaliteit : elke soort olijfboom geeft zijn eigen specifieke olie. Soms wordt groene bladkleurstof toegevoegd omdat veel consumenten ten onrechte denken dat groene olijfolie beter is dan gele olijfolie!

 

Aantal weergegeven:
Sorteren op:
Amandel olie - exclusieve culinaire olie online kopen
Avocado olie - exclusieve plantaardige olie online kopen
Druivenpit olie - plantaardige olie als smaakmaker online kopen
Extra vergine olijfolie met natuurlijk aroma van witte truffel online kopen
Extra vergine olijfolie met natuurlijk aroma van zwarte truffel online kopen
Extra vierge olijfolie funghi porcini online kopen
Extra Vierge olijfolie met frisse citroen online kopen
Extra Vierge olijfolie met knoflookteentjes online kopen
Extra Vierge olijfolie met truffel aroma online kopen
Extra Vierge olijfolie met verse basilicum online kopen
Extra Vierge olijfolie met verse oregano online kopen
Extra Vierge olijfolie met verse rode pepers en knoflook online kopen
Extra Vierge olijfolie met verse rozemarijn online kopen
Ghee boter - Indiase geklaarde boter online kopen
Hazelnoot olie - exclusieve plantaardige olie online kopen
Pompoenpit olie - exclusieve pompoenpit olie voor koude toepassingen kopen
Sesam olie - exclusieve plantaardige sesamzaad olie online kopen
Walnoot olie - exclusieve plantaardige olie voor koude toepassingen kopen