Chilies gebroken - chilipeper vlokken online kopen

Chilies gebroken - chilipeper vlokken online kopen

Gebroken chilies - Chilipepers en paprika’s zijn de namen van vruchten van het geslacht capsicum dat behoort tot de nachtschadefamilie. Er bestaan vele soorten van en worden in het spraakgebruik vaak allemaal aangeduid als chilipeper, Spaanse peper of Lombok.

Chilipepers zouden al ruim 7.000 jaar voor Chr. in Mexico worden gebruikt als voedingstof en als medicijn. De chilies zijn later in de vijtiende eeuw door Columbus ontdekt en meegenomen naar Spanje. Van daaruit is de chilipeper verspreid over de rest van de wereld.

Chilipepers zijn rijker aan vitamine C dan citrusvruchten en bevatten ook vitamine A, B1, B2, B3 en B6. Verder bevatten chilipepers alpha en beta caroteen dat een anti-oxidant werking heeft. Deze stoffen dragen bij aan een goede stofwisseling van het lichaam. Chilipepers bevatten verder ook de mineralen ijzer, mangaan, kalium en magnesium.

In tegenstelling tot hetgeen vaak wordt gedacht zijn niet de zaadjes maar met name juist de zaadlijsten en in mindere mate het vruchtvlees de hete delen van de chilipeper.

De stof die verantwoordelijk is voor de scherpte van een chilipeper heet capsaïcine. Deze stof die de hitte veroorzaakt, heeft tevens een genezende en antibacteriële werking.

Hoe meer capsaïcine een chilipeper bevat, hoe heter van smaak. De hoeveelheid capsaïcine kan worden gemeten en wordt op de zogeheten Scovilleschaal uitgedrukt in scoville eenheden.

Helemaal onderaan op de schaal staat de gewone paprika met een scovillewaarde van nul en bovenaan staat pure capsaïcine met een waarde van 15 miljoen.

Deze gebroken chilipepers meten een scovillewaarde tussen de 30.000 en de 50.000.

Om een beetje een beeld te krijgen : een gerecht wordt door een gemiddelde culinaire genieter als pittig ervaren bij een waarde van rond de 1.000 scoville eenheden. De bekende rode tabasco saus heeft een waarde tussen de 2.500 en 5.000 eenheden. De gele en rode Surinaamse chilipeper Madame Jeanette en de Habanero meten een scovillewaarde van 150.000 tot 350.000. Daarboven maar onder de pepperspray (twee miljoen eenheden) zitten de Bhut Jolokia met ruim een miljoen en de Trinidad Scorpion Butch T met bijna anderhalf miljoen scoville eenheden.

 

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren
  • Model: kruiden-032
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • €1,50
  • Excl. BTW: €1,41

Beschikbare opties:

Tags: spaanse peper, capsaïcine, gebroken chilies, scoville